Villa Sardinia & SPA

Интересни факти за България

Nessebar, Bulgaria

Планирате ли почивката си в България? Тогава вероятно ще ви е интересно да научите за традициите и навиците на местните жители, за тайните на българската кухня, както и за уникални места в България, които си заслужава да посетите.

България днес предлага много повече от чисти плажове, топло море и живописна природа. Това е удивителна държава, която на всеки ъгъл открива нещо ново за своите гости. За да се подготвите за предстоящата си почивка в България, ето статия с интересни факти за тази туристическа дестинация.

Традиции и обичаи на местните жители

Език – официалният език на страната е българският. Често се използват и руският, английският, немският.

В България голямата част от населението все още разбира руския език. В съвършенство руският език владеят, основно, хората от поколението на 70-те години на миналия век, които още са го учили в училище. Младежта по-скоро интуитивно разбира руската реч, но няма особени проблеми да се разберете.

Интересно е, че в България не е обичайно да се признавате, че не знаете отговор на въпрос. Местното население по-скоро ще отговори неясно, размито или дори погрешно, но никога няма да каже „не знам“.

Жестове – запомнете, че изразяването на съгласие и несъгласие в България е обратно на приетото при нас. Това означава, че за да изразите съгласие, българите махат с глава, а при отрицание кимат, по-скоро, като слега подигават главата.

Счита се, че по време на Османската империя народът променил жестовете, за да заблуди врага, когато този питал дали човек се отрече от православието, заплашвайки го с нож. Традицията да се бъде лукав остана.

Въпреки това, в някои курортни градове местното население се адаптира и използва тези жестове по начина, приет в страните от СНГ.

Традиционни музикални инструменти

В България национален е оригиналният инструмент „гайда“ (българският балкански гайда). Улични музиканти често свирят на гайда в Несебър.

Фолклорен фестивал в България

Култ на розата

Точно на територията на такава малка държава като България се произвежда около 90% от световните запаси на розово масло. Клондайкът за ценната суровина се намира в Розовата долина, близо до град Казанлък.

Розовото масло, както и другите продукти от този невероятен цвят, се използват в парфюмерията и козметиката от векове. Подобни съставки перфектно почистват кожата, отстраняват отока и имат прекрасен аромат.

Не е изненадващо, че част от „фирмения“ стил на страната е козметиката „Българска роза“, която се продава на всеки ъгъл.

Национална кухня

Таратор

Главното блюдо на националната кухня на България е таратор – студена супа, наподобяваща оризова каша. Особено популярен е през летните месеци, когато традиционно се подава заедно с основното ястие.

Освен киселото мляко, в състава му влизат орехи и краставици, подправени с копър, чесън, нарязани листа салата и зехтин. Понякога в таратор се добавят кубчета лед.

Ракия – алкохолната визитна карта на България

Българският самогон или ракията е алкохолен напитък, приготвен в края на есента на базата на круши, ябълки, кайсии, сливи или грозде. Понякога плодовете за ракията се смесват и се подправят с анасон, орехи, карамел или мед.

На тези, които не обичат ракия, се препоръчва да опитат мастика – анасонова водка, разредена с кефир и сол. Тази напълно различна на вкус напитка има своите фенове от цял ​​свят.

Антично културно наследство на България

Древните културни богатства на България са свидетелство за нейното богато историческо наследство и вълнуващи приключения за посетителите от целия свят. Ето някои от най-значимите места, които заслужават внимание:

Гробница на Орфей и древният фракийски мегаполис Перперикон: По легенда, точно на територията на скалистия град Перперикон се намира гробницата на легендарния певец Орфей. Всяка година се провежда Фестивал на изкуствата там, което прави мястото още по-магично и привлекателно за туристи и обичайни посетители.

Роженски манастир – сведение за Средновековието: Роженският манастир, разположен в Пиринските планини, е най-големият манастир в България, запазен практически в непроменен вид от момента на неговото строителство. Първият камък в основите на този храмов комплекс е положен още през 890 година. Манастирът е известен с уникалния си иконостас, който възхищава всички любители на изкуството.

Несебър – част от световното наследство на ЮНЕСКО: Несебър е не само модерен туристически център, но и древен град в Европа. Разделен на Новия и Стария град, Несебър е място, което впечатлява семейства с деца, романтици и любители на класическия морски отдих. Освен Несебър, в България има десетки културни паметници, включени в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, което прави страната трета по брой такива места в света, след Гърция и Италия.

Рильски езера – за любителите на фантастични пейзажи: Рильските езера са перфектното място, където може да си представите себе си като герой от фентъзи роман. Този воден комплекс от седем естествени езера се намира на над 2000 метра надморска височина. Водата в тях е изключително прозрачна и практически ледена.

Ботаническият град Балчик – най-големият ботанически град на Балканите: Ботаническият град Балчик се счита за най-големия ботанически град, разположен на територията на Балканите. Той е основан през XIX век от румънската кралица Мария като парк, около нейната лятна резиденция, дворец „Тихо гнездо“, който е отворен за посетители и до днес.

Мелник – най-малкият град в България, привличащ вниманието на туристите. Населението му е само 390 души. Въпреки малкото си размери, Мелник притежава няколко старинни крепости от средновековието и постоянно действаща ремеслена инсталация.

Посещението на Мелник не само ви дава възможност да се запознаете с древните занаяти и майсторски майсторства на България, но и да опитате да си направите собствени сувенири от метал. Също така, можете да се насладите на типичните ястия от националната кухня и да опитате местни вина в местните винарни. Всичко това е достъпно за туристи, разхождащи се по главната улица на Мелник.

Подобни статии

bg_BGBG