Villa Sardinia & SPA

Как да изберем и наемем ваканционни апартаменти в България

Всичко, което трябва да знаете за Свети Влас, когато планирате първото си ваканционно пътуване до България

Преди да отидете на почивка, трябва да намерите място за престой. Всяка държава има свои правила и закони, така че не всеки може да наеме апартамент в България на брега на морето, което може значително да развали впечатлението от курорта. В повечето случаи почиващите не вземат предвид всички нюанси, които могат да възникнат в курортна страна, или се натъкват на измамници, когато резервират настаняване чрез интернет.

В статията ще разгледаме критериите за избор на апартаменти в България за почивка, как да търсите жилище в уебсайтове, чрез туристическа агенция, посредници, директно от собствениците, самостоятелно търсене на място, средната цена на наема през 2021 г. което се отразява на цената.

 

Критерии за избор на апартаменти в България за вашата почивка

България се счита за популярна страна сред руските туристи. Тъй като не всеки иска да наема и търси жилище, преди да пристигне в курорта, се появяват измамници, които предлагат вила, къща, апартамент или дори хотелска стая под наем на изненадващо ниска цена. При пристигането се оказва, че апартаментът на снимката в интернет не отговаря на действителността и няма къде да отиде. За да не се случи това, трябва преди ваканцията да планирате бюджета си, все пак да започнете да търсите и наемате апартаменти в България по морето и да се информирате повече за мястото, където ще отидете.

Пазарът на недвижими имоти в курортната страна е различен от другите ваканционни дестинации. Колкото и да е странно, пристигайки в България, чужденците се опитват да наемат жилище далеч от плажа, шумни купони и суматоха. Те предпочитат да наемат жилище от местното население в някое село и да излизат в света само когато е необходимо. Руските туристи правят точно обратното – ако е възможно, те се опитват да наемат най-скъпата квартира с изглед към плажа и винаги да са заобиколени от хора.

Основни критерии за избор на жилище:

 • развитие на инфраструктурата;
 • близост до плажа;
 • чистота и подреденост;
 • наличие на ол инклузив услуга;
 • отзиви и брой звезди.

Тези критерии са по-подходящи за хотели и ханове, тъй като вила или апартамент, нает от местни жители, няма да има отзиви или брой звезди.

 

Условно апартаментите в България се делят на три типа:

 1. Хотели, ханове, хостели с добре изградена инфраструктура. Тази опция за почивка се счита за най-удобната, въпреки че много туристи се опитват да не се установяват в такива комплекси. С какво е свързано това? В България цените на хотелските стаи са много високи и качеството на настаняване може да не си струва похарчените пари. Например, хотелът може да бъде построен в стара сграда, която има проблеми с водата, електричеството и т.н. По-добре е да спестите пари и да ги похарчите за развлечения или храна, отколкото да плащате повече и да изпитвате дискомфорт.
 2. Апартаменти в нови сгради. Тази опция ще се хареса на семейства с деца или възрастни пътници. Цената и качеството на апартаментите са относително пропорционални, тъй като сградите най-често са нови и оборудвани за туристи.
 3. Частен сектор: вила, къща, вила, стая и т.н. Това е най-бюджетният и най-добрият вариант според повечето туристи. Можете да се договорите за плащане със собственика и да поискате отстъпка, ако отидете на дълга почивка. Тук няма да определят същите правила като в хотелите: домашните любимци са забранени, не можете да правите партита или да вдигате шум и т.н.

 

Как да намерите и наемете модерни апартаменти в България

Най-добре е да наемете ваканционни апартаменти в България предварително, през интернет. От една страна, това е много удобно, но от друга страна, има голям риск да попаднете на измамници. Съвет: Никога не плащайте предварително и не плащайте изцяло настаняването си, преди да пристигнете.

Има няколко начина да наемете апартамент в курортна страна:

 • Търсене в сайтове. Най-удобният и често срещан вариант. След като прекара няколко минути лично време в търсене в интернет, туристът получава огромно разнообразие от възможности за почивка. Предлагат хотели, вили и апартаменти за всеки вкус и бюджет. След като изберете желаната опция за жилище, можете да напишете писмо до наемодателя, да разберете всички подробности и, ако е възможно, да резервирате апартамент за определена дата.
 • Услуги на туристически агенции. Удобен вариант за тези, които не искат да губят време в търсене. Както показва практиката, туристическите агенции имат контакти с местни наемодатели, фирми или компании, които ще се свържат с вас и ще предложат настаняване при поискване. Услугите на туристическа агенция са доста удобни за използване, тъй като рискът да попаднете на измамници е изключително нисък, въпреки че ще трябва да платите определена сума за работата на компанията.
 • Директно от собствениците. Най-достъпният и евтин вариант, тъй като интернет е пълен с оферти за апартаменти, къщи или стаи под наем. Шансът да попаднете на измамник е доста малък, тъй като обикновено собствениците не изискват авансово плащане за жилище. За да гарантирате коректност, можете да помолите наемателя за телефонен номер и да обсъдите всички подробности. Отлична възможност е сключването на договор за наем. Така туристът ще бъде сигурен, че апартаментът или къщата не се отдават едновременно на 10 семейства.
 • Самостоятелно търсене на жилище на място. При пристигането си на българско летище или град можете да срещнете много хора, предлагащи настаняване. Можете не само да преговаряте с тях, но и, ако е възможно, да намалите цената. Търсенето на жилище самостоятелно не е най-удобният вариант, тъй като проверката на апартаменти от няколко собственици може да отнеме цял ден. Тази опция се използва най-често от туристи, които не са решили в кой български град искат да отседнат.
 • Чрез посредници. Най-често това е агенция или фирма, занимаваща се с отдаване под наем на жилища. Тук има голям риск да бъдете измамени, тъй като някои посредници предлагат варианти за апартаменти или къщи, които не се намират в България, т.е. заблуждават клиентите. Ако посетителите решат да се доверят на такова предприятие, трябва предварително да проверят каква е репутацията му и да прочетат отзиви.

Какво определя цената на наемите на апартаменти?

Цената за наем на апартаменти в България зависи от много фактори, но основните са избрания курорт и сезона. Най-горещите месеци (юли и август) предполагат голям поток от летовници, което означава високи цени на жилищата. Туристите с ограничен бюджет могат да отидат през септември-октомври или юни, когато разходите за жилище са по-ниски.

Цената за наемане на жилище директно зависи от неговия размер, състояние, разстояние от плажа и директно от самите условия. Например, къща на плажа ще бъде много по-скъпа от същия апартамент, разположен по-далеч. В България цената на жилището до голяма степен се определя от района, в който се намира. Ако жилищните условия са добри, на пешеходно разстояние има магазини, пазар и аптека, цената за наемане на такива апартаменти ще бъде доста висока.

За да бъде вашата почивка в България успешна, трябва да се погрижите за настаняване. Курортните градове на страната предлагат огромен избор от наеми: апартаменти, къщи, вили и хотелски стаи. Посетителите имат възможност да резервират предпочитания вариант предварително по телефона или онлайн. Това са най-удобните методи, които не изискват допълнителни разходи. За да не попаднете на измамници, определено трябва да проверите хотели или туристически агенции, предлагащи своите услуги. Не забравяйте, че добрата почивка зависи пряко от достойните условия на живот.

Похожие статьи

ru_RURU