Villa Sardinia & SPA

Най-популярните десерти в България

Най-популярните десерти в България

Десертите в сладкарницата могат да бъдат грубо разделени на световноизвестни и автентични. С известните всичко е ясно – те са еднакви навсякъде. Те включват различни чийзкейкове, ябълкови пайове и шоколадови сладкиши. Крем карамелът е доста популярен, този десерт се предлага в много сладкарници. За тези, които не знаят, това е хибрид от яйчен крем и сладък омлет, който се приготвя на водна баня и се сервира с карамелен сироп).

Десерти в български ресторанти

Що се отнася до автентичните десерти, сладоледът най-често се предлага като сладко – това, онова, обикновено или с плодове и сметана (мелба). Сладоледът обикновено отстъпва на продавания по улиците и площадите. Просто сладко, това е всичко. По-добре е да си поръчате българския замразен десерт „замразено цедено мляко“. Замразеното цедено мляко (гръцко кисело мляко) се сервира с мед или конфитюр (обикновено по някаква причина от боровинки). Много вкусен и нежен десерт. Понякога идва в очарователни глинени саксии – тогава също е красиво.

Вторият най-често срещан вариант са палачите. Това са български палачинки – големи, тънки и свежи. Предлагат се със сладко, мед или шоколад, почти не се използват солени пълнежи.

Третият традиционен десерт за България е торта Гараш. Това е много шоколадов и много богат сладкиш, така че не се учудвайте, че порцията не е умерена по български – малко парченце е достатъчно, за да ви засити. Малко напомня на тортата Esterházy, само че ядковите меренг блатове са наслоени с шоколадов крем, направен от разтопен кувертюр, смесен със сметана. Като цяло се получава много сладко, много мазно и вкусно. Вкусът много зависи от качеството на шоколада: в някои сладкарници сладкишът изглежда сладък, но в други е много добър.

Домашни сладкиши

Разбира се, „домашно“ е доста произволно наименование. Такива десерти често се предлагат в кафенета, но техните рецепти са доста прости, очевидно измислени от неопитни сладкари.
Такива десерти включват например „бисквитена торта“. Понякога тази сладост се нарича „домашна торта“. Състои се от плоски бисквити (бисквити), наслоени с пудингов крем. По принцип става за ядене, понякога дори вкусно (особено ако не прекалявате с кокосовите стърготини).

Друг десерт, приготвен от бисквитки, е „салам шоколад“. Да, да, това е същата шоколадова наденица, която приготвяха съветските домакини. Българската рецепта (една от българските рецепти) е по-диетична от съветската – в сместа от бисквити и какао се добавя не само масло, но и малко вода. Освен това добавят локум към луканката – става интересно.

И накрая, третата рецепта за бисквити е „шоколад и камъни“. Това е хибрид на шоколадов колбас и картофен пай. Натрошените бисквити, смлените ядки, стафидите и какаото се смесват с млякото и маслото, за да се получи пластична маса. От тази маса се правят пързалки, които след това се заливат с разтопена шоколадова глазура.

Демократичен вариант е „Мляко с ориз“ или оризов пудинг, или ако е много просто – сладка оризова каша. Сервира се в чаши, поръсени с канела.

Benzer makale

Картите на Свети Влас

Добре дошли на страницата на картата на Свети Влас! Тук ще намерите полезна информация за популярния курортен град Свети Влас

Read More
Nessebar, Bulgaria

Hakkında ilginç gerçekler Bulgaristan

Планирате ли почивката си в България? Тогава вероятно ще ви е интересно да научите за традициите и навиците на местните

Read More
tr_TRTR